Installeren van composer 2.0 op je windows machine

Je kunt door middel van Composer diverse packages installeren die je kan gebruiken in je applicatie/website. Het mooie aan de nieuwe versie van Composer 2.0, is dat deze opnieuw opgezet is waardoor je met grote pakketten zoals Symfony geen problemen meer ondervind met gebrek aan geheugen. Nu was versie 4.4 van Symfony al een hele verbetering, maar die combinatie is extra fijn.

Composer heb je tegenwoordig nodig met alle frameworks, daarom is het onmisbaar in iedere toolset van een webdeveloper. Uiteraard heb je meerdere pakketten die je kan gebruiken zoals NPM, YARN. Deze hebben eigenlijk dezelfde werking. Uiteraard gaan we hierop verder maar voor houden we de focus even op Composer 2.0.

Om Composer te installeren kun je naar het volgende adres: https://getcomposer.org/

Als je Composer hebt geinstalleerd, kun je nu aan de slag met het installeren van pakketten in je eigen software pakket. 

Voorbeelden van Symfony

Als je symfony hebt geinstalleerd en je wilt bijvoorbeeld alle pakketten die zich bevinden in de framework updaten, dan kan je composer update uitvoeren in de map via command line. Nu gaat composer in symfony.lock en composer.json kijken welke pakketten je hebt geinstalleerd en welke de laatste versie is. Deze word dan bijgewerkt en zo kun je eenvoudig al je pakketten bijhouden zonder dat je iedere keer alles zelf moet bijwerken. Je kan composer ook als zelfstandige applicatie draaien zonder een framework.